12-22 RvT Amsterdam

Belangenbehartiging opdrachtgever. Opstellen van koopakte.De verkopers van een woning verwijten hun makelaar dat hij heeft verzuimd om in de koopakte op te nemen dat de C.V.-ketel geleast was en dat een deel van de afkoopsom van de lease door de kopers diende te worden voldaan. De Raad overweegt dat uit de bij de koopakte behorende stukken valt op te maken dat de ketel geleast was. Uit de koopakte zelf kan evenwel het tegenovergestelde worden afgeleid. Daarbij komt dat in de toelichting op de modelovereenkomst van de Vereniging, welke toelichting eveneens onderdeel uitmaakt van de koopakte, staat vermeld dat in de akte dient te worden opgenomen of sprake is van een cv-ketel die wordt geleast, of niet. Hierdoor is bij de betrokken partijen onduidelijkheid ontstaan. De makelaar had die onduidelijkheid dienen te voorkomen. Download uitspraak (pdf)   

Raad van Toezicht Makelaarsvereniging Amsterdam, afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM

De loop van de procedure
De Raad heeft kennisgenomen van een klacht van 10 oktober 2011 van de heer B. en mevrouw B., wonende te A., hierna te noemen klagers, gericht tegen de heer K., makelaar verbonden aan X makelaardij, gevestigd te A., hierna te noemen beklaagde.
De klacht van klagers is binnengekomen bij de Raad per brief van 10 oktober 2011. Beklaagde heeft hierop gereageerd bij brief van 28 oktober 2011. Vervolgens hebben klagers gerepliceerd bij e-mail van 24 november 2011 waarna beklaagde heeft gedupliceerd bij e-mail van 29 november 2011.
Daarmee was de schriftelijke behandeling van de klacht gereed.
Ter zitting van de Raad op 22 maart 2012 zijn klagers in persoon verschenen. Beklaagde is eveneens in persoon verschenen.

DE FEITEN
Klagers hebben gebruik gemaakt van de diensten van beklaagde bij de verkoop van hun woning aan de [adres], hierna te noemen de woning. De diensten van beklaagde zijn er onder meer op gericht verkopers “zelf” hun huis te laten verkopen, met beklaagde in een adviserende rol. Op de site van beklaagde staat onder meer het volgende vermeld:
“Wij zijn een NVM makelaar en werken volgens de voorwaarden en richtlijnen die de NVM aan ons stelt. X ondersteunt en adviseert je zo goed mogelijk gedurende het hele proces. (…) 
X is de goedkoopste NVM makelaar van Nederland. Doordat we onze kosten laag houden kunnen we onze basismodule voor € 575,- incl. btw aanbieden. Zo hebben we lage kosten doordat we via internet werken. We besparen (reis)tijd doordat je zelf de bezichtigingen doet. En we hebben onze processen zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Daarmee leveren we niet alleen de laagste prijs, maar ook de beste prijs/kwaliteit verhouding die er in de markt te vinden is. (…)
Het basispakket van X bestaat uit een pakket diensten dat voldoende is om jouw huis makkelijk zelf te verkopen.(…)”

Met het oog op de door beklaagde op te stellen concept-koopovereenkomst hebben klagers beklaagde op 19 april 2011 een door hen ingevulde en ondertekende vragenlijst voor de verkoop van de woning doen toekomen. In deze lijst is onder meer het volgende opgenomen:
Nadere bijzonderheden: cv-ketel Essent (handgeschreven ingevuld)  
Opmerkingen:    lease bij Essent 34,10 p. maand (handgeschreven ingevuld)
Zijn er bepaalde zaken in uw huis gehuurd of geleast (bijvoorbeeld de c.v.-ketel)? Zo ja, welke: C.V. ketel (handgeschreven ingevuld)
In de door beklaagde opgestelde concept-koopovereenkomst, hierna (ook) de akte, is onder meer opgenomen: artikel 6 Feitelijke levering, overdracht aanspraken
6.1. De feitelijke levering en aanvaarding vindt plaats op datum notariële eigendomsoverdracht vrij van huur-, lease- of huurkoopovereenkomsten met uitzondering van de volgende overeenkomsten welke door koper gestand worden gedaan: Niet van toepassing.
De door beklaagde opgestelde concept-akte betreft de modelkoopovereenkomst van de Vereniging. Daarin wordt vermeld dat de toelichting op de NVM-koopakte daarvan onderdeel uitmaakt. In die toelichting wordt met betrekking tot artikel 6 van die akte het volgende vermeld:
In dit artikel wordt aangegeven wanneer de levering plaatsvindt en hoe (vrij van huur-, lease- of huurkoopovereenkomsten met uitzondering van eventueel in te vullen overeenkomsten of onder gestanddoening door koper van lopende huur-, lease- en of huurkoopovereenkomsten). Het gaat hierbij dus niet alleen om de vraag of de onroerende zaak geheel of gedeeltelijk verhuurd is, maar ook of de verkoper bepaalde onderdelen zoals de cv-ketel of de keuken gehuurd of geleast heeft. 
Beklaagde heeft in de begeleidende e-mail waarmee hij naar klagers de door hem opgestelde akte heeft toegezonden het volgende vermeld:
Het is toegestaan om een koopakte aan te passen met pen, echter alleen als beide partijen het over de aanpassing eens zijn. Dus bijvoorbeeld een tikfout o.i.d. Alle aanpassingen die gemaakt worden dienen met pen in de kantlijn te worden aangegeven met een paraaf of handtekening van zowel koper(s) als verkoper(s).
De koopovereenkomst is door klagers en hun kopers op 16 augustus 2011 ondertekend. Hierbij is beklaagde niet aanwezig geweest. De kopers werden evenmin vergezeld door een makelaar.
Na de ondertekening van de akte hebben de kopers aan klagers laten weten dat het leasecontract met betrekking tot de CV-ketel diende te worden afgekocht dan wel dat die ketel uit de woning diende te worden verwijderd. Bij gelegenheid van de overdracht van de woning op 19 september 2011 hebben klagers en kopers afgesproken gezamenlijk de kosten van de afkoopsom van de lease van de CV-ketel te dragen. Op 23 september 2011 hebben kopers klagers laten weten dat zij op basis van deze afspraak een bedrag van € 1.190,= dienden te betalen.

DE KLACHT
Klagers hebben naar voren gebracht dat beklaagde onjuist heeft gehandeld omdat in de koopakte is verzuimd op te nemen dat de cv-ketel niet onderdeel uitmaakte van de woning en dat de ketel was geleast van Essent. Om die reden weigerden de kopers de woning af te nemen zonder tegemoetkoming met betrekking tot de afkoopsom van de cv-ketel.
Op grond hiervan, zo menen klagers, heeft beklaagde tuchtrechtelijk laakbaar gehandeld.

VERWEER
Beklaagde heeft verweer gevoerd. Bij de beoordeling van de klacht zal ook op het verweer worden ingegaan.

DE BEOORDELING
Klagers hebben aangevoerd dat zij van meet af aan beklaagde hebben gemeld dat de woning was voorzien van een cv-ketel op basis van lease van Essent en dat van de kopers werd verwacht dat die lease zou worden overgenomen. Eén en ander is ook ingevuld op de NVM-lijst van zaken en op het formulier NVM-vragenlijst voor de verkoop van een woning. Navraag heeft klagers geleerd dat in dergelijke gevallen specifiek melding in de koopakte wordt gemaakt van de leaseketel en dat er specifiek bedragen worden genoemd voor een eventuele afkoopsom. Op grond hiervan zijn klagers van mening dat de koopakte onzorgvuldig door beklaagde is opgesteld.
Als verweer heeft beklaagde naar voren gebracht dat X een zogeheten “internet NVM- makelaarskantoor is met als doel dat consumenten zoveel mogelijk zelf hun huis verkopen met uiteraard beklaagde in adviserende rol. Zo hebben klagers de bezichtigingen van de woning door gegadigden voor hun rekening genomen en beklaagde heeft de onderhandelingen gevoerd die uiteindelijk tot de verkoop van de woning hebben geleid. Beklaagde heeft aangevoerd dat de kopers vanaf het eerste contact met klagers en/of beklaagde bekend was dat de cv-ketel was geleast. Dit is dan ook vermeld in de verkoopbrochure maar ook in de overige stukken die onderdeel uitmaken van de koopovereenkomst. Ten tijde van de onderhandelingen is er nimmer door de kopers gesproken over de lease van de cv-ketel en/of de mogelijkheid van afkoop. Beklaagde heeft verder aangevoerd dat, indien de partijen dat wensten en/of noodzakelijk achtten, zij in het door beklaagde geleverde concept van de koopovereenkomst wijzigingen konden doorvoeren. Nadat bleek dat de kopers niet bereid waren de woning af te nemen zonder een reeds door klagers doorgevoerde afkoop van het leasecontract van de ketel, heeft beklaagde klagers geadviseerd zoveel mogelijk met de kopers tot een oplossing te komen. Het was immers in het belang ook van klagers om de transactie te laten doorgaan. Uiteindelijk hebben klagers en kopers gezamenlijk een oplossing doorgevoerd. Dat betekent echter niet dat beklaagde een verwijt kan worden gemaakt, zo meent beklaagde.  
De Raad overweegt als volgt.
De Raad stelt vast dat in de door beklaagde opgestelde concept-koopovereenkomst -een zogeheten modelovereenkomst van de Vereniging- die uiteindelijk door de daarin genoemde partijen waaronder klagers is ondertekend, in artikel 6 is opgenomen dat de feitelijke levering van de woning vrij van leaseovereenkomsten plaatsvindt. Daarbij is de leaseovereenkomst met betrekking tot de cv-ketel niet als uitzondering genoemd. Uit de toelichting op de modelovereenkomst, die ook onderdeel uitmaakt van de akte, blijkt dat evengenoemd artikel expliciet ook betrekking heeft op de cv-ketel.
De Raad moet beklaagde nageven dat uit stukken die onderdeel uitmaken van de koopakte valt op te maken dat de cv-ketel in de woning geen eigendom van klagers was maar door hen werd geleast van Essent. Uit de door beklaagde opgestelde koopakte kan evenwel het tegenovergestelde worden afgeleid. Daarbij komt dat in de toelichting op de modelovereenkomst van de Vereniging, welke toelichting eveneens onderdeel uitmaakt van de koopakte, staat vermeld dat in de akte dient te worden opgenomen of sprake is van een cv-ketel die wordt geleast, of niet. Hierdoor is te verklaren, zo meent de Raad, dat bij de bij de koopakte betrokken partijen onduidelijkheid is ontstaan met betrekking tot de juridische status van de cv-ketel.
Dit overwogen hebbende, wijst de Raad op artikel 1 van de Erecode, waarin onder meer staat opgenomen:
Het NVM-lid en de NVM-Makelaar zijn zich bewust van het belang van hun functie in het maatschappelijk verkeer. (…)In hun communicatie waken zij voor onjuiste beeldvorming over personen, zaken en rechten en over hun werkwijze, belangen en positie.
De Raad is van mening dat met zijn handelwijze beklaagde heeft gehandeld in strijd met dit artikel van de Erecode. De klacht is derhalve gegrond.

DE BESLISSING
Nu de Raad hierboven bij de behandeling van de klacht tot het oordeel is gekomen dat beklaagde tuchtrechtelijk laakbaar heeft gehandeld, verklaart de Raad de klacht van klagers, inhoudende dat beklaagde zich niet als goed makelaar heeft gedragen, als gegrond.
Ingevolge artikel 32 van het Reglement Tuchtrechtspraak N.V.M. kan de Raad een tuchtrechtelijke maatregel opleggen, indien een lid zich schuldig heeft gemaakt aan handelingen of nalatigheden in strijd met de Statuten van de Vereniging en haar Erecode en/of handelingen of nalatigheden die het vertrouwen in de stand der makelaars ondermijnen en/of in strijd zijn met de eer en de stand van de makelaars. In dit geval acht de Raad geen strafmaatregel voor beklaagde op zijn plaats gelet op het feit dat met betrekking tot beklaagde geen sprake is van een tuchtrechtelijk verleden.
Tevens bepaalt de Raad dat beklaagde met inachtneming van artikel 33 van het Reglement Tuchtrechtspraak, binnen twee weken na het verstrijken van de beroepstermijn aan de Makelaarsvereniging Amsterdam dient te voldoen een bedrag van € 2.200,= (zegge: tweeëntwintighonderd euro), zijnde de kosten gevallen op deze procedure.
Aldus gewezen door de Raad van Toezicht van de Makelaarsvereniging Amsterdam, afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen N.V.M., Mr R.A.J. van der Linde, Mr J.P. van Harseler, Mr W. van Otterloo, G.W. Bakker en J.B. Boerman, in aanwezigheid van Mr R. Vos, op 22 maart 2012, ondertekend op 12 april 2012.              

Mr R.A.J. van der Linde, Voorzitter

Mr R. Vos, Secretaris

Ingevolge het bepaalde in artikel 41 van het Reglement Tuchtrechtspraak N.V.M. kan de partij, die zich met deze beslissing niet kan verenigen, binnen acht weken na dagtekening van de brief waarbij hem/haar het afschrift van deze uitspraak is gezonden in beroep komen bij de Centrale Raad van Toezicht, NVM-Bureau, Postbus 2222, 3430 DC Nieuwegein.