20-51 RvT West

Stichting Tuchtrechtspraak NVM Uitspraak d.d. 26 mei 2020   RAAD VAN TOEZICHT WEST VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS NVM   Meetinstructie. Behoort souterrain tot gebruiksoppervlak wonen? Afgaan op deskundig meetbureau.   Klagers kopen een woning die de makelaar (beklaagde) aanbiedt met een woonoppervlak van 125 m². Vermeld wordt dat bij de woning een souterrain hoort waar slaapkamers zijn ingericht. Als klagers 5 jaar later hun woning willen verkopen, zeggen twee door hen benaderde makelaars dat het woonoppervlak maar 101,5 m² bedraagt. Het verschil blijkt te zitten in het souterrain. Beklaagde had in verband met de haar gegeven verkoopop-dracht een deskundig bureau ingeschakeld en dat had, formeel ten onrechte, het souter-rain bij het woonoppervlak gerekend, terwijl het volgens de meetinstructie behoorde tot de categorie ‘overige inpandige ruimte’ omdat de hoogte niet tenminste 2 m bedraagt maar slechts 194 cm. De raad overweegt dat de makelaar, zeker gezien de zeer geringe afwijking van de 2 m en het feit dat het souterrain als twee slaapkamers was ingericht, er niet op bedacht had hoeven te zijn dat de bevindingen van het bureau niet  correct waren.

20-51 RvT West