20-64 CRvT

CR 20/2713   DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE COÖPERATIEVE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN TAXATEURS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM U.A.   Meetinstructie niet van toepassing op bedrijfsgebouw. Niet duidelijk waarop gemelde maatvoering was gebaseerd. Onjuiste beeldvorming doen ontstaan.   Klager koopt een nieuw gebouwd appartementsrecht bestaande uit een garagebox die door beklaagde te koop wordt aangeboden. Bij de bezichtiging wordt hem verteld dat de maatvoering 7 bij 3 meter is. Nadat de box geleverd is blijkt de breedte slechts 2,83 m te bedragen. In overleg met de opdrachtgever wordt hem de mogelijkheid geboden de box terug te leveren. Klager ziet daarvan af – hij wil schadevergoeding. Net als de raad van toezicht kan de Centrale Raad over dat laatste niet oordelen. De meetinstructie geldt voor woningen en niet voor bedrijfsunits zoals garageboxen. Het makelaarskantoor heeft aan de Centrale Raad bouwtekeningen overgelegd waarop een maatvoering van 7 x 2,83 m staat en geen documentatie waarop 7 x 3 m voorkomt. Als het kantoor stelt dat door de ontwikkelaar tekeningen van een ander project zijn verstrekt die wel 7 x 3 m vermelden en als het veronderstelde dat de verkochte  unit dezelfde maatvoering kende, dan had een zorgvuldige werkwijze met zich meegebracht dat de juiste tekeningen waren opgevraagd. Thans heeft het kantoor een onjuiste beeldvorming doen ontstaan over hetgeen het aanbood en dat is tuchtrechtelijk verwijtbaar.  

20-64 CRvT

20-14 RvT Amsterdam