20-65 RvT West

Ref: 027/133.377   RAAD VAN TOEZICHT WEST VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS NVM   Onjuiste informatie op Funda. Staat van onderhoud te positief en onjuist aantal slaapkamers. Loopafstand tot zee en duinen.   Klager koopt een woning die door beklaagde te koop wordt aangeboden. In de aanbiedingstekst op Funda staat dat de woning in perfecte staat van onderhoud verkeert en 5 slaapkamers telt. Een bouwkundige keuring in opdracht van klager brengt aan het licht dat er heel wat kosten moeten worden gemaakt om het huis perfect te doen zijn. Een rapport in opdracht van verkoper geeft minder kosten te zien. De makelaar erkent dat de woorden ‘perfecte staat van onderhoud’ te positief zijn. Hij stelt dat de mogelijkheid bestaat om een 5e slaapkamer te realiseren. De raad acht beide mededelingen onjuist. Een makelaar hoort juiste informatie te verstrekken en te waken voor onjuiste beeldvorming bij de consument. Dat de makelaar aangaf dat de loopafstand tot zee en duinen 10 minuten bedraagt, terwijl klager stelt dat dat zeker 20 minuten is, is niet klachtwaardig. Voor een gemiddelde koper is zo’n mededeling niet doorslaggevend en het tijdsbeslag is sterk afhankelijk van iemands looptempo.  

20-65 RvT West