14-71 RvT Amsterdam

Collegialiteit. Uitlatingen over collega. Nadat in een landelijk dagblad een artikel over het herstel in de woningmarkt was verschenen heeft beklaagde (makelaar Y) aan de krant een brief met haar reactie gezonden. Kort daarna is de ingezonden brief van beklaagde in de krant verschenen. Klager (makelaar X) verwijt beklaagde dat zij zich in haar brief zonder noodzaak negatief over collega’s heeft uitgelaten en daarmee oncollegiaal heeft gehandeld. Daarnaast wordt beklaagde verweten dat zij niet dan wel te laat heeft gereageerd op het verzoek van klager om de verwijzing naar zijn persoon in haar brief te schrappen. De Raad twijfelt niet aan de positieve bedoelingen van beklaagde met haar brief en dat zij daarmee het belang van de hele beroepsgroep, en in het bijzonder die van de Amsterdamse makelaars, voor ogen heeft gehad. Dat neemt niet weg dat in haar brief beweerdelijke eigenschappen van de beroepsgroep worden beschreven met een negatieve connotatie. Daarnaast wordt met betrekking tot specifieke makelaars die zich, in de ogen van beklaagde, negatief hebben uitgelaten dan wel negatief gedrag hebben vertoond, een veroordeling uitgesproken. Hiermee heeft beklaagde in strijd gehandeld met de Erecode en heeft zij tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld. Het feit dat de naam van klager niet expliciet in de brief van beklaagde is vermeld maakt dit niet anders. Het tweede onderdeel van de klacht wordt door de Raad ongegrond geacht waarbij wordt overwogen dat er in zijn algemeenheid geen verplichting voor een makelaar is om aanstonds op een e-mail van een collega-makelaar te reageren. Download uitspraak (pdf)

Raad van Toezicht Makelaarsvereniging Amsterdam, afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM

De loop van de procedure
De Raad heeft kennis genomen van een klacht d.d. 10 februari 2014 van de heer X, makelaar verbonden aan de makelaardij-onderneming X , gevestigd te A., hierna te noemen: klager, gericht tegen mevrouw Y, makelaar verbonden aan de makelaardij-onderneming Z, gevestigd te O., hierna te noemen: beklaagde.
Deze klacht is bij de Raad van Toezicht van de Makelaarsvereniging Amsterdam ingediend op 10 februari 2014. Beklaagde heeft op deze klacht geantwoord aan de Raad bij brief van 12 maart 2014. Vervolgens heeft klager gerepliceerd bij brief van 29 maart 2014, waarna beklaagde heeft gedupliceerd bij brief van 2 april 2014.
Daarmee was de schriftelijke behandeling van de klacht gereed.
De mondelinge behandeling van de klacht heeft plaatsgevonden op 3 september 2014. Klager is daarbij in persoon verschenen, vergezeld door V, eveneens lid van de Vereniging en de Makelaarsvereniging Amsterdam. Beklaagde is ook in persoon verschenen, vergezeld door W, eveneens lid van de Vereniging en de Makelaarsvereniging Amsterdam.

DE FEITEN
Op de voorpagina van [naam landelijk dagblad] van donderdag 9 januari 2014 is het artikel met de titel “Makelaars vieren weer feest!” verschenen, vergezeld van een foto van twee makelaars die elkaar een high five geven, en een foto van drie makelaars die rondom een scooter staan te juichen. In dit artikel wordt door de journalist van deze krant verslag gedaan van de nieuwjaarsreceptie d.d. 6 januari 2014 van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Het artikel wordt ingeleid als volgt:
“De Amsterdamse makelaars zijn in feeststemming. Het is niet alles goud wat er blinkt, maar de meeste makelaars in de stad profiteren van de verbeterde woningmarkt.”
In het artikel worden de uitspraken van een aantal makelaars geciteerd, waaronder de volgende citaten:
“Het allerleukste is nog dat de consument weer positief is. Dat geeft zoveel lol in het werk.”
“Door de oplevende markt wordt ook het oudere aanbod aan woningen tegen marktconforme prijzen opgenomen. In 2012 gingen alleen de strak ontwikkelde woningen weg.”
In het artikel worden ook citaten opgenomen met betrekking tot de meer persoonlijke situatie van makelaars:
“Ik ga voor mijzelf beginnen, tenminste, ik heb mij ingekocht als partner (…). De afgelopen crisisjaren leek het me beter om als werknemer met een vast salaris te werken, maar in deze markt durf ik het wel aan om een zaak te hebben.”
“Al even optimistisch is X van X Makelaardij. “Het gaat goed. Ik ben weg!” X durft nu wel even zijn zaak alleen te laten en gaat enkele weken naar het Verre Oosten, vakantie vieren. “Je voelt het aan alles. De mensen willen kopen en het aanbod is schaars”.
Op zaterdag 11 januari 2014 is in [naam dagblad] onder het kopje ‘het laatste woord’ een ingezonden brief van beklaagde geplaatst, hierna te noemen de brief, waarin onder meer het volgende is opgenomen:
“Het voorpaginanieuws van [naam dagblad] van donderdag 9 januari (“Makelaars vieren weer feest!”) bezorgde me het schaamrood op de kaken.”
“Maar ik schaam me voor een krant die het nodig vindt om makelaars handje klappend als kleine kinderen een plek op de voorpagina te geven. Zoals de waarnemend voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam op pagina 14 van de krant corrigeerde: ‘Pas op voor teveel euforie. De markt herstelt zich en Amsterdam doet het relatief goed, maar er zijn ook delen van de stad waar de huizenmarkt zich aanmerkelijk moeizamer ontwikkelt.’
“Ik dacht dat we als beroepsgroep ons de afgelopen jaren bewust waren geworden van ons slechte imago van snelle jongens en meisjes op scooters en dat we daar juist vanaf wilden.”
“En wat gebeurt er? Bij de eerste tekenen van herstel, durven er makelaars op de voorpagina van de krant te verkondigen dat ze nu een paar weken naar het Verre Oosten op vakantie gaan! Misschien dat ze daar gecharmeerd zijn van dit soort gedrag, maar wat mij betreft mag de desbetreffende daar blijven! Dan kunnen de makelaars die serieus met hun vak bezig zijn, hun werk doen. Hopelijk komt er dan een dag waarop een makelaar gezien wordt als een serieuze partij die absoluut zijn geld waard is bij de aan- of verkoop van een huis.”
Voorafgaand aan de plaatsing van de brief in [het dagblad] heeft klager, evenals alle andere collega-makelaars van de Makelaarsvereniging Amsterdam, op vrijdag 10 januari 2014 om 14.48 uur per e-mail de brief van beklaagde ontvangen. Op diezelfde dag om 15.17 uur heeft klager beklaagde een e-mail gezonden waarin onder meer is opgenomen:
“Helaas zijn mijn woorden door de betreffende journalist geheel verkeerd weergegeven / op een door hem leuk bedoelde manier in deze context geplaatst. Ik heb tijdens de nieuwjaarsreceptie van de MVA tijdens een informeel gesprek uitsluitend gemeld dat ik na een voor mij zeer drukke periode op een welverdiende vakantie ga, er is geen enkel verband met de zogenaamde opleving in de markt gegeven. (…) Ik verzoek je dan ook vriendelijk om je verwijzing naar mijn persoon uit je ingezonden stukken te schrappen.”
Nog op vrijdag 10 januari 2014 heeft klager beklaagde een tweede e-mail geschreven om 22.55 uur met daarin de volgende inhoud:
“Inmiddels is het half elf ’s-avonds geweest en heb ik inzake onderstaand bericht helaas geen enkele reactie van je mogen ontvangen. Ik verzoek je vriendelijk om mij per direct te bevestigen dat je de door jou eerder rondgestuurde tekst hebt aangepast/laten aanpassen en dat ik van de passage die naar mij verwijst morgen niets terug zal vinden in [naam dagblad].”
Op maandag 13 januari om 09.32 uur heeft klager van beklaagde een e-mail ontvangen met de volgende inhoud:
“Ik denk dat u beter uw kritiek naar [naam dagblad] had kunnen uiten en misschien wel zelf een stuk had kunnen schrijven ter rectificatie. Dan was het voor mij niet nodig geweest om te reageren.”

DE KLACHT
De klacht houdt in – kort samengevat en voor zover van belang – dat beklaagde zich niet als goed makelaar heeft gedragen om de volgende redenen:
1. Met de brief in [naam dagblad] heeft beklaagde oncollegiaal gehandeld althans zich negatief over collega’s of hun optreden uitgelaten zonder noodzaak.
2. Doordat beklaagde niet dan wel te laat heeft gereageerd op het verzoek van klager om de verwijzing naar zijn persoon in haar brief te schrappen, heeft zij evenzeer oncollegiaal gehandeld.
Op grond hiervan heeft beklaagde klachtwaardig gehandeld, zo meent klager.

VERWEER
Beklaagde heeft verweer gevoerd. Bij de beoordeling van de klacht zal ook op het verweer worden ingegaan.

DE BEOORDELING
Ten aanzien van klachtonderdeel 1:
Klager heeft aangevoerd na lang wikken en wegen besloten te hebben een klacht in te dienen tegen beklaagde nu zij het nodig heeft gevonden om naar aanleiding van het artikel op de voorpagina van [naam dagblad] in diezelfde krant haar brief te doen plaatsen. Ofschoon beklaagde daarin klager niet bij naam heeft genoemd, was het voor iedereen die klager kent, zowel privé als zakelijk, direct duidelijk dat op de persoon van klager werd gedoeld. Klager is door de nodige zakelijke relaties benaderd die op zijn zachtst gezegd not amused waren dat dergelijke uitspraken van hun makelaar op de voorpagina van de krant terecht waren gekomen. Klager heeft naar voren gebracht dat hij die relaties heeft moeten uitleggen dat het artikel verre van correct was, en dat hij tijdens de nieuwjaarsreceptie de journalist uitsluitend heeft gemeld na een zeer drukke periode op vakantie te zullen gaan, geheel los van de zogenaamde opleving van de markt. In dit verband hecht klager er aan op te merken dat hij geen medewerking zou hebben verleend aan de “hiep-hiep-hoera-foto’s” zoals die van collega-makelaars in [naam dagblad] zijn verschenen. Klager meent dat beklaagde in ieder geval jegens hem in strijd heeft gehandeld met de Erecode door zich negatief uit te laten in de krant zoals zij heeft gedaan.
Beklaagde heeft als verweer naar voren gebracht dat het artikel op de voorpagina van [naam dagblad] onder makelaars zoveel stof heeft doen opwaaien dat zij besloten heeft haar hoofd boven het maaiveld uit te steken en een brief naar [naam dagblad] te sturen. Immers, nota bene op de voorpagina van [naam dagblad] werd de hele beroepsgroep weggezet als makkelijk en snel verdienende gasten. In haar brief heeft zij bewust geen namen van makelaars genoemd maar verwezen naar uitspraken die door de geciteerde makelaars in dat artikel waren gedaan. Beklaagde stelt voorop dat zij niet verantwoordelijk kan worden geacht voor het artikel op de voorpagina van [naam dagblad] en dat zij in haar brief enkel haar ongenoegen heeft willen uitdrukken over de ongenuanceerdheid van een aantal van haar collega’s die in dat artikel werden aangehaald. Uiteraard is beklaagde zich bewust van het feit dat haar naam onder de brief in [naam dagblad] staat, maar aan de hand van alle ingezonden e-mails, berichten en telefoontjes die zij van collega’s heeft mogen ontvangen, kan worden opgemaakt dat haar brief door vele van die collega’s eveneens ondertekend had kunnen zijn. Beklaagde heeft er verder op gewezen de inhoud van haar brief voorafgaand aan de plaatsing daarvan in [naam dagblad] aan haar collega-makelaars te hebben rondgestuurd zodat die daarvan op de hoogte waren. Bovendien heeft beklaagde, zo heeft zij ter zitting ter berde gebracht, die inhoud voorgelegd aan medewerkers van de Makelaarsvereniging Amsterdam en die maakten geen bezwaar. Beklaagde erkent dat uit de Erecode voortvloeit dat makelaars negatieve uitlatingen over hun collega’s dienen te voorkomen als daarvoor GEEN NOODZAAK (door beklaagde in bovenkast aangegeven bij antwoord) is, maar zij was en is van mening dat het belang van de beroepsgroep prevaleerde boven het belang van klager wiens naam uiteindelijk niet in haar brief is genoemd.
De Raad overweegt als volgt.
De Raad stelt voorop dat het een makelaar op grond van zijn grondwettelijke recht van vrije meningsuiting vanzelfsprekend vrij staat zijn mening kenbaar te maken, en dat dat recht eveneens de vrijheid met zich meebrengt een brief naar een dagblad te zenden met het oog op plaatsing daarvan. Dat neemt niet weg dat een makelaar gebonden is aan artikel 7 van de Erecode waarin is bepaald dat een makelaar zich niet zonder noodzaak negatief heeft uit te laten tegenover derden over andere makelaars, of hun optreden. Vaststaat dat beklaagde haar brief uit vrije wil en weloverwogen heeft verzonden naar [naam dagblad] met het oog op die plaatsing, en in zoverre was dat dan ook niet “noodzakelijk”. Het feit dat zij voorafgaand aan die plaatsing de brief aan een groot aantal collega-makelaars heeft rondgemaild brengt in die eigen verantwoordelijkheid geen verandering, en ook niet dat een groot aantal van hen hun instemming met de brief hebben betoond aan beklaagde. De Raad kan evenmin de omstandigheid dat medewerkers van de Makelaarsvereniging Amsterdam geen bezwaar tegen de brief aan beklaagde hebben kenbaar gemaakt een rol in zijn beoordeling van de tuchtrechtelijke verwijtbaarheid van beklaagde laten spelen, reeds doordat dit niet is terug te voeren op een “officieel” standpunt of besluit van die vereniging.   
De Raad twijfelt niet aan de positieve bedoelingen van beklaagde met haar brief en dat zij daarmee het belang van de hele beroepsgroep, en in het bijzonder die van de Amsterdamse makelaars, voor ogen heeft gehad. Dat neemt niet weg dat in haar brief beweerdelijke eigenschappen van de beroepsgroep worden beschreven met een negatieve connotatie. Daarnaast wordt met betrekking tot specifieke makelaars die zich, in de ogen van beklaagde, negatief hebben uitgelaten dan wel negatief gedrag hebben vertoond, een veroordeling uitgesproken. Hiermee heeft beklaagde in strijd gehandeld met de Erecode en heeft zij tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld. Het feit dat de naam van klager niet expliciet in de brief van beklaagde is vermeld maakt dit niet anders.
Dit klachtonderdeel is derhalve gegrond.
Ten aanzien van klachtonderdeel 2:
Klager heeft naar voren gebracht dat beklaagde nog voorafgaand aan de verzending van haar brief naar [naam dagblad] van klager een e-mail heeft ontvangen met het verzoek in die brief een correctie aan te brengen voor zover een verband met zijn persoon kon worden gelegd. Aangezien klager hierop van beklaagde geen onmiddellijke reactie verkreeg, heeft klager nog op diezelfde dag een herinneringsmail aan beklaagde verstuurd. Uiteindelijk heeft beklaagde niet eerder dan nadat haar brief in [naam dagblad] was geplaatst een reactie aan klager gegeven. Deze reactie was derhalve mosterd na de maaltijd en bovendien kort en bot. Met deze handelwijze heeft beklaagde zich oncollegiaal getoond, zo meent klager.
Beklaagde heeft als verweer naar voren gebracht dat zij niet direct op de e-mail van klager heeft kunnen reageren in verband met haar werkzaamheden. Daarnaast pleegt de opmaak van de krant van [naam dagblad] dagelijks om 17.00 uur te worden afgerond. Na dit tijdstip was er dus ook geen noodzaak meer om alsnog met spoed te reageren op het verzoek van klager. Haar inziens had het in de rede gelegen dat klager, in plaats van het verzenden van een e-mail, zich telefonisch met beklaagde in verbinding had gesteld opdat eventueel sneller had kunnen worden geschakeld. Bovendien had klager zelf ook contact kunnen opnemen met [naam dagblad] om in zijn ogen noodzakelijke correcties door te voeren. Op grond hiervan meent beklaagde dat haar geen tuchtrechtelijk verwijt kan worden gemaakt.
De Raad overweegt als volgt.
Uit de stukken en het verhandelde ter zitting is de Raad gebleken dat, indien het concept van de brief van beklaagde nog voor aanpassing in aanmerking had dienen te komen, dit uiterlijk om 17.00 uur op vrijdag 10 januari had dienen te geschieden. Aangezien beklaagde haar concept van de brief slechts enige uren voor dit tijdstip aan haar collega’s van de Makelaarsvereniging Amsterdam heeft gestuurd, waaronder klager, restte derhalve slechts een zeer korte tijdspanne om hierover te communiceren om vervolgens die aanpassingen door te kunnen voeren. Beklaagde heeft uiteindelijk niet eerder dan maandagochtend 13 januari 2014 klager per e-mail een reactie verschaft. In zijn algemeenheid is er geen verplichting voor een makelaar om aanstonds op een e-mail van een collega-makelaar te reageren, er nog van afgezien dat ondanks de huidige stand van de techniek niet valt uit te sluiten dat een dergelijke reactie door werkzaamheden of anderszins niet mogelijk is. Het feit dat beklaagde niet eerder dan op 13 januari 2014 heeft gereageerd kan haar derhalve niet tuchtrechtelijk worden verweten. Daarbij wordt door de Raad de inhoud en met name de toon van de reactie van beklaagde binnen het bestek van onderhavig klachtonderdeel in het midden gelaten.
Dit klachtonderdeel is derhalve ongegrond.

DE BESLISSING
Nu de Raad tot het oordeel is gekomen dat beklaagde tuchtrechtelijk laakbaar heeft gehandeld wat betreft het eerste klachtonderdeel, verklaart de Raad de klacht van klager, inhoudende dat beklaagde zich niet als goed makelaar heeft gedragen, gegrond, en voor het overige ongegrond.
Ingevolge artikel 32 van het Reglement Tuchtrechtspraak N.V.M. kan de Raad een   tuchtrechtelijke maatregel opleggen, indien een lid zich schuldig heeft gemaakt aan handelingen of nalatigheden in strijd met de Statuten van de Vereniging en haar Erecode en/of handelingen of nalatigheden die het vertrouwen in de stand der makelaars ondermijnen en/of in strijd zijn met de eer en de stand van de makelaars. In dit geval acht de Raad een dergelijke maatregel niet noodzakelijk gelet op de bedoelingen van beklaagde met haar brief. Hierbij betrekt de Raad tevens in zijn oordeel dat beklaagde geen tuchtrechtelijk relevant verleden heeft.
Tevens bepaalt de Raad dat beklaagde, met inachtneming van artikel 33 van het Reglement   Tuchtrechtspraak, binnen twee weken na het verstrijken van de beroepstermijn aan de Vereniging dient te voldoen een bedrag van EUR 1.100,= (zegge: elfhonderd euro), zijnde een deel van de kosten gevallen op deze procedure. De Raad is van oordeel dat er redenen zijn op grond waarvan de overige kosten van deze procedure niet voor rekening van beklaagde horen te komen. Hierbij baseert de Raad zich op het feit dat beklaagde open kaart richting haar collega-makelaars heeft gespeeld door ze haar brief te doen toekomen voorafgaand aan verzending aan [naam dagblad], en het onweersproken feit dat zij de brief aan medewerkers van de Makelaarsvereniging Amsterdam heeft voorgelegd zonder daarop een bezwaar te vernemen.
Aldus gewezen door de Raad van Toezicht van de Makelaarsvereniging Amsterdam, afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen N.V.M., Mr J.P. Harseler, Mw Mr L.C. Klein, P.H. Roos, J.B. Boerman en Mr. R. Vos, op 3 september 2014, ondertekend op 14 oktober 2014.